En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez l’utilisation de cookies pour vous proposer des services et des offres adaptés à vos centres d’intérêts.
Ontdek de
nieuwe geldigheid van je cheques
Selecteer hieronder uw uitgever van cheques om doorverwezen te worden naar hun
meest gestelde vragen.Selecteer uw uitgever:
Wilt u contact opnemen met VIABelgium voor een antwoord op een vraag die niet op de uitgeverspagina staat?
Heeft u een suggestie of opmerking?
Maaltijdcheques: toegevoegde waarde voor Belgische handelaars en een bescherming tegen grensoverschrijdende concurrentie
Maaltijdcheques zijn favoriete extralegale voordeel bij jonge werknemers volgens studie VBO
Ecologische impact van "Back-To-School": bespaar 442 kg CO2 per leerling met eenvoudige acties
Volgens een onderzoek van Listen gebruikt 1 op 4 werknemers ecocheques voor dagelijkse uitgaven
Maaltijdcheques essentieel voor het voedingsbudget van 80% van de Belgische werknemers
We hebben maar één planeet, en daar moeten we zuinig op zijn. U doet haar dan ook een plezier als u kiest voor energiezuinige producten en diensten. Dat is net dé reden waarom we ook de ecocheques moeten koesteren. Ze helpen ons om samen het nationale energieverbruik te beperken, terwijl ze de koopkracht een stevig zetje geven.
Een bedrag waarop zowel u als uw werkgever geen belastingen betalen. Klinkt goed, toch? Dat is de ecocheque. Bovendien maakt u twee keer winst, want u koopt er enkel energiezuinige producten en diensten mee die uw factuur alleen maar doen dalen. Niet minder dan 500 producten kunt u ermee kopen! Van koelkasten en televisietoestellen tot fietsen, tuingereedschap of waterbesparende kranen.
Van grote winkelketens tot de kleine zelfstandige op de hoek: in de meer dan 10000 winkels waar de ecocheque aanvaard wordt, betaalt u overal even makkelijk. Het enige verschil is dat u kiest hoe u betaalt: met papieren ecocheques of met de elektronische kaart. Is uw aankoopbedrag groter dan de waarde van de cheque(s)? Betaal gewoon het verschil met een andere betaalwijze.
Krijgt u ecocheques van uw werkgever, dan is dat voor een maximumbedrag van 250 euro en blijven ze twee jaar geldig. U kunt ze dus opsparen voor die mooie, grote aankoop waar u zo naar uitkijkt. Maar let goed op de geldigheidsdatum want ze kunnen niet verlengd worden! Op termijn worden ze helemaal digitaal, voorlopig vindt u ze ook nog in papieren versie.
Dit logo wordt gebruikt op alle biologischeproducten met een referentie naar biologische landbouwproducten. Meer info op: http://www.organiz-farming.europe.eu
Dit is een ecologisch label, erkend door alle landen van de Europese Unie. De talrijke producten en diensten die onder deze categorie vallen hebben een logo met een bloempje: absorberend papier, grafisch papier, verf en vernis voor het interieur, bemestingsstoffen, detergenten, kledij, binnenhuisstoffen, LCD-schermen. Meer info op www.ecolabel.be
Het energielabel is volledig vernieuwd. Geen A+++ meer! Het wordt verplicht op 1 maart 2021 op koelkasten, vaatwassers, wasmachines, televisies...
Het energie-label is herzien om het leesbaarder te maken. Het is verrijkt met nieuwe informatie. Hierdoor zal de consument die een huishoudtoestel gaat kopen, beter worden geïnformeerd. Vanaf november 2020 aanwezig op bepaalde toestellen, in maart 2021 wordt het verplicht.
Van A tot G, voor meer eenvoud A, B, C... Elke letter heeft een corresponderend energieverbruik.
https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/labels-markings/energy-labels/index_nl.htm
Dit logo op een houten product garandeert dat het gemaakt is van een houtsoort afkomstig uit een bos dat de principes van FSC (Forest Stewardship Council) nastreeft. Meer info op: www.fsc.be
Ander label op een houten of papieren product die garandeert dat de houtsoort afkomstig is uit een bos dat de PEFC-principes (Programme for the Endorsement of ForestCertification Schemes) respecteert. Meer info op www.pefcbelgium.be
Een verblijf dat zorgvuldig omspringt met het milieu en de natuurlijke rijkdommen en voldoet aan criteria met betrekking tot water, energie, afval, onderhoudsproducten, …
In Brussel en Walllonië zijn verschillende verblijven herkenbaar door het ecolabel: hotels, gastenkamers, meetinglocaties and jeugdverblijven.
Biogarantie-producten garanderen voor de consument ook de link met een Belgische producent of verwerker. Logisch dus dat consumenten het meeste vertrouwen hebben in Biogarantie.
MSC is een internationaal label voor duurzame vis. Het label kan worden teruggevonden op wilde vis en zeewier. Het label garandeert dat de vis gevangen en het zeewier geoogst is met respect voor het milieu en de vispopulatie. Daarvoor werken milieuorganisaties, visserijen, visverwerkende bedrijven, vishandelaren, distributeurs en wetenschappers samen.
Ecogarantie is een Belgisch label voor ecologische producten, opgericht in 2005. Het label kan onder meer teruggevonden worden op schoonmaakmiddelen en cosmetica. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het label is verankerd in de Europese wetgeving.
Cosmebio Bio is een internationaal label voor biologische cosmetica, opgericht in 2002 in Frankrijk. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het label is verankerd in de Europese wetgeving. Het label wordt beheerd door Cosmebio, een internationale sectororganisatie die meer dan 400 producenten van ecologische cosmetica vertegenwoordigt. Het doel van Cosmebio is de promotie van biologische cosmetica, niet de controle daarop.
Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten. Het label is verankerd in de Europese wetgeving. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen. Het label houdt enkel rekening met de productie van het textiel en kijkt niet naar de productieomstandigheden in de katoenteelt. Het label kijkt enkel naar natuurlijke vezels.
Speelgoed, A+ (of zuinigere) huishoudtoestellen, waterbesparende kranen en douchekoppen, isolerende gordijnen, energiezuinige tv’s, meubels, warmtepompen, onderhoud verwarmingsketel …
Download de lijstFietsen, openbaar vervoer, cursus ecologisch rijden, autohuur zonder chauffeur, hotels en toeristische attracties met ‘Groene Sleutel’ …
Download de lijstHerlaadbare baterijen, bruiswatermachines, composttonnen, 100% gerecycleerd papier, schoenherstellingen …
Download de lijstLand- en tuinbouwproducten verkocht door houders van het label “recht van bij de boer” of “en direct de la ferme” in subscriptionen en aansluitingen voor volkstuinen
Download de lijstEen nieuwe studie van Roland Berger en een enquête van Listen benadrukken het belang van maaltijdcheques
Brussel, 7 november 2023 – Belgische handelaars beschouwen maaltijdcheques als een toegevoegde waarde voor hun omzet. Volgens onderzoek van Listen vertegenwoordigen maaltijdcheques voor 1 op de 3 bedrijven in België tot 10% van de omzet, wat ook bevestigd wordt door een nieuwe studie van Roland Berger.
62% van de jonge werknemers vinden maaltijdcheques onmisbaar
Brussel, 22 september 2022 – Terwijl de studenten terugkeren naar de aula, keren sommigen van hen ook terug naar hun studentenjob. Bovendien staat een nieuwe generatie jonge werknemers, pas afgestudeerd, op het punt de arbeidsmarkt te betreden. Volgens een studie van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hebben deze jongeren hoge verwachtingen van hun toekomstige werkgever en zijn ze niet bereid toegevingen te doen over zaken die voor hen belangrijk zijn, of het nu gaat over de kwaliteit van de job of hun salarispakket.
Ecologische besparingen betekenen ook financiële bezuinigingen
Brussel, 25 augustus 2022 – Met het nieuwe schooljaar voor de deur heeft onderzoeksbureau CO2logic in opdracht van VIA, de overkoepelende organisatie van uitgevers van ecocheques en maaltijdcheques (Edenred, Monizze, Sodexo), onderzocht welke gewoonten gemakkelijk kunnen worden aangenomen om zowel financieel als ecologisch te besparen. Met enkele eenvoudige acties kunnen ouders per jaar en per leerling bijna 442 kg CO2 besparen. Dat is het equivalent van 5% van de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van een Belg. Ecocheques ondersteunen deze gedragsverandering, die een positief effect heeft op onze planeet en op de portemonnee van de begunstigden. In deze tijden van almaar stijgende prijzen is elke besparing welkom.
Top tien van producten gekocht met ecocheques verandert - categorie voeding wint aan belang
Brussel, 2 juni – Ecocheques worden steeds belangrijker in het dagelijkse leven van de Belg. Eén werknemer op vier gebruikt ze tegenwoordig voor alledaagse boodschappen terwijl ecocheques vroeger voornamelijk dienden voor grotere aankopen. Bij personen met een laag inkomen lijkt dit cijfer zelfs verder toe te nemen. Dat blijkt uit een studie1 van Listen in opdracht van VIA, de overkoepelende organisatie van uitgevers van ecocheques en maaltijdcheques (Edenred, Monizze, Sodexo). VIA stelt ook een verschuiving van het gebruik vast, waarbij bijvoorbeeld de categorieën “voeding” en “doe-het-zelf” steeds belangrijker worden. De ecocheque draagt enerzijds bij aan een groter ecologisch bewustzijn en speelt anderzijds een grotere rol in het dagelijkse huishoudbudget. De ecocheques zijn ingevoerd door een nationale interprofessionele collectieve arbeidsovereenkomst (cao nr. 98 van 2009) gesloten door de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad (NAR). De NAR actualiseert regelmatig de lijst van producten en diensten die in aanmerking komen voor de ecocheques.
Brussel, 16 maart – Maaltijdcheques spelen een belangrijke rol in het maandelijkse voedingsbudget van werknemers. Bijna 50% wacht met voedingsaankopen tot ze maaltijdcheques ontvangen. Dit cijfer stijgt tot 70% voor werknemers die moeite hebben om rond te komen. 4 op de 5 bedrijven geven aan zich daarom bewust te zijn van de toegevoegde waarde van maaltijdcheques voor de koopkracht van hun werknemers.
Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door Listen in opdracht van VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques. De studie werd uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 1.045 Belgische werknemers die maaltijdcheques ontvangen en 676 ondernemingen in België.
Door de context van het beheer van de COVID-19 epidemie en de uitzonderlijke maatregelen van de Belgische regering die tot de stopzetting van bepaalde activiteiten, de sluiting van handelszaken alsook restaurants hebben geleid, werd een verlenging van de geldigheid van de cheques toegestaan.
Cheques in elektronisch formaat: de verlenging wordt automatisch door de uitgevers uitgevoerd.
Papieren cheques: ontdek hieronder hoe je de nieuwe geldigheid kan berekenen.
Ontdek hier de verlenging die per cheque is toegestaan: